Ik heb Suriname altijd liefgehad

Het leven van de Javaan Salikin Hardjo

Series:

Salikan Hardjo (1910-1993) wijdde zijn hele leven aan de belangenbehartiging van zijn mensen, de Surinaamse Javanen. Hij werd geboren op Java en groeide sinds 1920 op in Suriname als zoon van Javaanse contractarbeiders. In de jaren dertig schreef hij onder het pseudoniem Bok Sark felle artikelen tegen het koloniale bestuur en de wijze waarop Javaanse contractarbeiders in Suriname werden behandeld. Na de oorlog ontpopte hij zich tot vooraanstaand politiek leider van de Javanen in Suriname. Hij was de voorman van een groep Surinaamse Javanen die een schip charterden en in 1954 repatrieerden naar Indonesië.
In West-Sumatra stichtten zij het dorp Tongar. Tongar werd niet het modeldorp dat Hardjo voor ogen had gehad. Ondanks alle tegenslagen bleef Hardjo zich als dorpshoofd inzetten voor zijn mensen. De Javaan Hardjo, die naar eigen zeggen Suriname altijd heeft liefgehad, overleed in Tongar.
Dit boek bevat naast een biografie van Hardjo ook de brieven van Bok Sark in de Surinaamse krant De Banier van Waarheid en Recht en een vertaling van Hardjo's autobiografie die oorspronkelijk in 1989 in Indonesië is verschenen.
Biographical Note
Klaas Breunissen (1949) studeerde niet-westerse sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1990 publiceerde hij samen met Fons Grasveld het boek Ik ben een Javaan uit Suriname over de honderdjarige geschiedenis en cultuur van Javanen in Suriname. Thans is hij beleidsmedewerker bij Milieudefensie en lid van Provinciale Staten van Noord-Holland voor GroenLinks.
Table of contents
Kaart van Sumatra Voorwoord I Kindertijd op Java (1910-1920) II Jonge jaren in Paramaribo (1920-1945) III Politicus in Suriname (1945-1949) IV Organisator van de terugkeer (1950-1954) V Stichter van een doro (1954-1959) VI Trouw tot aan de dood (1959-1993) VII Bok Sark (S.M. Hardjo): Brieven uit Commewijne VIII Autobiografie van S.M. Hardjo: Van Suriname naar Sumatra Bibliografie Register van personen
Index Card